WhatsApp Smartwatch
Vergelijk alle smartwatches:

WhatsApp gebruiken op je smartwatch

Wil je gebruikmaken van WhatsApp op je smartwatch? In dit artikel laten we je zien hoe dit werkt bij verschillende smartwatch-modellen en wat er dan wel en niet mogelijk is. WhatsApp is wereldwijd één van de meest populaire apps om berichten te sturen naar vrienden, familie en collega’s. Het is voor veel mensen dan ook één van de belangrijkste communicatiemiddelen. Wij kunnen ons dan ook voorstellen dat je graag wilt weten hoe je op je smartwatch gebruik kunt maken van deze populaire berichten-app.

WhatsApp op je smartwatch

Bijna iedere smartwatch laat notificaties zien van wat je op je smartphone binnenkrijgt. Zo ook WhatsApp-berichten, ook wel “appjes” genoemd. Maar op sommige modellen kun je appjes ook beantwoorden met je smartwatch. Zo heeft de Apple Watch 5 en Nike+ editie een functie genaamd Quick Reply. Met deze functie kun je vooraf ingestelde berichten terugsturen. Je kunt hiermee dus geen hele antwoorden naar mensen terugsturen, maar een snel antwoord zoals “Ja”, “Nee” of “Ik beantwoord je bericht zo” is hiermee mogelijk. Dit is ideaal als je even niet in de gelegenheid bent om je telefoon uit je broekzak te halen.

Bekijk alle smartwatches:

Quick Reply
Quick Reply op de Apple Watch (foto via iCulture)

De vooraf ingestelde “quick” antwoorden staan voor je klaar op de Apple Watch. Deze kun je heel makkelijk selecteren om een WhatsApp-bericht snel te kunnen beantwoorden. Een ideale functie voor mensen die het heel druk hebben en soms niet op hun telefoon kunnen kijken.

Het is ook mogelijk om berichten te “dicteren”, maar dan moet je wel heel duidelijk articuleren. Ook kun je natuurlijk een spraakbericht terugsturen, zodat de andere persoon je antwoord kan beluisteren. Allemaal erg handig, omdat je dit allemaal kunt doen zonder je iPhone uit je zak te halen.

Android Wear

Op Android-smartwatches werkt WhatsApp zeer vergelijkbaar. Ook op Android-smartwatches kun je binnenkomende berichten snel beantwoorden met antwoorden als “ja”, “nee” en “haha”. Ook in Android Wear kun je gebruikmaken van spraakinvoer.

In het geval van Android Wear moet de ontwikkelaar er voor zorgen dat de app compatible is met de smartwatch. Als een ontwikkelaar dit niet doet, dan krijg je alleen beknopte notificaties te zien. Daar kun je verder vrij weinig mee. Gelukkig zien belangrijke app-ontwikkelaars als WhatsApp en Facebook dat Android Wear een grote speler is, waarvoor je dit soort functionaliteit moet ontwikkelen.

Fitbit OS (Fitbit Ionic)

Fitbit Ionic

Fitbit heeft speciaal voor het nieuwe model (de Fitbit Ionic) het besturingssysteem Fitbit OS ontwikkeld. Fitbit OS is natuurlijk (nog) niet zo groot als Android Wear of Apple’s watchOS, maar toch is het een speler om rekening mee te (gaan) houden. Helaas krijg je op de Ionic wel notificaties van WhatsApp-berichten, maar je zult er verder niet veel mee kunnen. De verwachting is overigens wel dat deze functionaliteit in de toekomst ontwikkeld zal worden. Het feit dat Fitbit OS nog zo nieuw is verklaart ook waarom veel apps (nog) niet beschikbaar zijn voor dit systeem.

Conclusie

WhatsApp-meldingen kun je op vrijwel iedere smartwatch ontvangen. Het beantwoorden en versturen van berichten is helaas nog wat lastig, maar veel fabrikanten bieden je wel de optie om een aantal standaard “snelle” reacties te selecteren, zoals “ja” en “nee”. Zo kun je in ieder geval een “teken van leven” geven aan de persoon die je een bericht stuurt. Wil je hele uitgebreide berichten versturen dan kun je beter je smartphone uit je broekzak halen of gebruikmaken van de spraak-functie van WhatsApp, waarmee je audio-berichten kunt sturen. Deze functie werkt ook op veel smartwatches, zoals de Apple Watch.

3 reacties

  • Ik heb een iPhone X en wil graag een beetje een trendy smartwatcb en niet die lelijke vierkante Apple watch. Nu ben ik inmiddels aan de derde smartwatch, de Michael Kors Access Sofie. Net als bij de andere twee krijg ik niet eens de notificatie van een appje binnen… Ik heb whatsapp opnieuw geïnstalleerd, telefoon en horloge opnieuw opgestart en gekoppeld maar helaas. Iemand enig idee hoe ik in ieder geval de notificatie binnen krijg? Dat ik niet alle opties heb zoals bij de Apple watch begrijp ik ook wel maar dit is toch wel het minste denk ik dan

  • Hallo, ik heb een iphone xr met een galaxy samsung smartwatch. Probleem is dat de melding niet komt van whatsapp. Waar zou dat aan kunnen liggen?

Smartwatches bij Bol.com!DEALS BEKIJKEN