Beste hardloop-apps voor Apple Watch
Vergelijk alle smartwatches:

Beste hardloop-apps voor Apple Watch

Wat zijn de beste hardloop-apps voor op de Apple Watch? De Apple Watch series 3 behoort tot de bestverkochte LTE-smartwatches volgens onderzoek van Canalys.  Maar welke apps kan je het beste op deze smartwatch downloaden? We nemen features als de stappenteller, afstand- en hartslagmeter mee in de beoordeling.

Beste hardloop-apps voor Apple WatchMede door de GPS en LTE functionaliteit kan je nog beter en effectiever je sportactiviteiten meten en uitvoeren. Daarnaast beschikt de Apple Watch store over een veelzijdigheid aan apps die continu verbeteren.

Maar welke hardloop-apps kan je met deze nieuwe features het beste downloaden? Hiervoor bespreken we de volgende applicaties: Nike+ Run Club, Strava Running, Endomondo, Apple Workout, Runkeeper, JogRunSprint en Runtastic.

Bekijk alle smartwatches:

Beste hardloop-app: Nike+ Run Club

Nike+ Run ClubNike+ Run Club – voorheen bekend als Nike’s running app – heeft sinds 2016 een hoop verbeterd. De komst van watchOS 4, Apple Watch series 3 en Nike+ editie maken het meten van sportsessies zeer geavanceerd.

Upgrades zorgen dat de smartwatch sneller laadt, makkelijk navigeert en hardloopsessies binnen enkele drukken op de knop start. De hardloop-app van Nike heeft bovendien een nieuw design met strakke geel-zwarte kleurcombinaties.

Via een Quick start optie kan je instellingen van de vorige hardloopsessie gebruiken. Je kan direct beginnen met hardlopen en vorige prestaties nauwkeurig bijhouden en verbeteren. Dit maakt de Nike-app gebruiksvriendelijk en motiveert je om vorige prestaties te verbeteren.

De Nike+ Run Club heeft ook een Fresh Activity History optie. Hiermee kan je gedetailleerde informatie over je afgelopen vijf hardloopsessies terugvinden. Als extra functie heb je een barometer om de luchtdruk bij te houden.

De hardloop-app van Nike kent ook enkele nadelen: De functie waarmee je de looppas in realtime meet is vaak traag en komt daardoor niet overeen met de snelheid die je rent. Verder meet de app niet je gemiddelde looppas of bloeddruk.

Als je hardlopen en fitness serieus wilt oppakken is Nike+ Rune Club app de beste keuze voor je Apple Watch series. Het is een gebruiksvriendelijke app die je gratis kan downloaden.

Apple Workout

Apple WorkoutApple Workout is aanzienlijk verbeterd sinds de komst van de Apple watch 3. De nieuwe smartwatches van Apple hebben namelijk een focus op sport. De Nike+ app ziet er qua design wellicht een stukje beter uit maar de Apple Workout heeft daarentegen veel aanpasbare functies die compatibel zijn met je iPhone.

Bij de Apple Workout kan je kiezen uit twee opties, indoor of outdoor hardloopsessies. Wanneer je de applicatie opent kan je direct een doelstelling instellen op en variabele als tijd, afstand en calorieverbranding meenemen. De Nike+ Run Club biedt daarop nog extra motivatie features (e.g. slogans) om prestaties te verhogen.

Apple Workout is in vergelijking met de meeste andere hardloop-apps uitgebreider wanneer je statistieken wilt analyseren. Zo kan je afstand, tijd, calorieverbranding, looppas en hartslagprestaties direct inzien, hetgeen bij andere apps altijd via de smartphone moet gebeuren.

Apple Workout minpunten: Apple Workout heeft als nadeel dat sportsessies niet op de smartwatch maar op de iPhone zichtbaar zijn. Zodra je op ‘sluiten‘ of ‘close‘ klikt zal data automatisch naar een extern apparaat verhuizen.

Runkeeper

RunkeeperRunkeeper behoort tot de populairste hardloop-apps uitgaande van de hoeveelheid downloads in de App Store. Runkeeper is een handige app die prestaties tijdens het sporten bijhoudt en je vervolgens motiveert om de doelstelling te behalen.

Je kan tijdens het hardlopen wisselen van verschillende schermen om statistieken te bekijken die huidige en gemiddelde looppas/ hartslag weergeven. Een ander voordeel zijn de geïntegreerde streaming muziekdiensten: Apple Music en Spotify.

Verder heb je snelheid en interval opties die Runkeeper direct een aantrekkelijke hardloop-app voor de Apple Watch 3 maken. Het instellen van zo’n sessie heb je binnen enkele minuten gedaan.

Runkeeper heeft ook nadelen: Zo heeft de app weinig tot geen opties om prestaties te personaliseren. Voordat je gaat sporten kan je enkel een doelstelling voor je looppas en maximale hartslag instellen.

Runkeeper heeft daarnaast wel handige pre-set opties die je via de smartphone app automatisch kan synchroniseren in Runkeeper. Denk aan 20 minuten hardloopsessies voor bepaalde afstanden met ingebouwde rustpauzes.

Strava running

StravaStrava is een hardloop-app die gebruikers continu motiveert en uitdaagt om je voorgaande prestaties te verbeteren. Met Strava kan je eenvoudig doelstellingen instellen en geleverde prestaties vervolgens met andere hardlopers vergelijken. De app laat tijdens het hardlopen zien of je harder moet rennen, joggen of sprinten om je opponent te verslaan.

Na het hardlopen krijg je een evaluatie van je sportsessie te zien welke je in segmenten kan indelen. Op deze manier kan je achterhalen op welke stukken je goed presteert en waar je vertraging hebt opgelopen. Daardoor kan je met Strava werken aan de perfecte hardloopsessie.

Strava running functioneert nu afzonderlijk van je smartphone. Prestaties op het gebied van afstand, tijd en topsnelheid kan je direct aflezen vanaf je smartwatch. Je resultaten kan je vervolgens vergelijken met anderen op basis van gewicht en leeftijd.

Strava running heeft ook een aantal minpunten: Zo is de app niet altijd accuraat in het meten van je loopsnelheid en afgelegde afstand. Maargoed, Strava kan je gratis downloaden en is absoluut de moeite waard om eens te proberen.

Endomondo

EndomondoEndomondo behoort ook tot de populaire hardloop-apps. Je kan met de Endomondo app zowel binnen als buiten sportsessies meten. Tijdens het hardlopen beschik je over drie verschillende schermen die metingen op tijd, afstand en loopsnelheid laten zien.

Met slechts een veeg op het scherm krijg je gedetailleerdere informatie te zien over je BPM (bloeddruk) en hoe lang je in elke hartslagzone blijft. Hecht je extra waarde aan deze functie? Dan sluit Endomondo beter aan ten opzichte van de Nike+ Run Club.

Endomondo heeft ook beperkingen: Je moet een smartphone gebruiken voor de GPS feature. Verder heb je beperkingen met het bekijken van voorgaande hardloop prestaties, sterker nog, wanneer je op ‘klaar’ of ‘done’ klikt kan je ze niet meer terugvinden.

JogRunSprint

JogRunSprintJogRunSprint is een unieke hardloop-app op basis van intervallen. De formule is simpel: jog voor 30 seconden, ren 20 seconden en sprint 10 seconden. Vervolgens pak je je rustmomenten om vervolgens dezelfde cycles te hervatten. De sportsessies kan je aanpassen op hoeveelheid sets en intervallen.

De hardloop-app is zeer gebruiksvriendelijk en motiveert enorm. JogRunSprint werkt simpel en beoordeeld slechts of je de sportsessies afmaakt.

Features die bijdragen in de beoordeling zijn de GPS en audio ondersteuning. Zo word je snelheid op basis van de GPS locatie bepaald en wordt de sportsessie ondersteund door muziek en/of voice-feedback.

JogRunSprint kan op enkele punten verbeteren: De hardloop-app zou er goed aan doen een hartslagmeter functie ten opzichte van de intervallen aan de applicatie toe te voegen. Het zou ook bruikbaar zijn als de hardloop-app iets meer looppas doelstellingen zou integreren.

Runtastic

RuntasticRuntastic GPS hardlooptracker kan je onderverdelen in de standaard versie en Runtastic Pro. De standaard Runtastic kan je gratis downloaden en biedt genoeg hardloop-opties.

Met Runtastic beschik je namelijk  over een trainingslogboek waarmee je eenvoudig huidige en voorgaande sportsessies kan bijhouden. Je beschikt daarnaast ook over een hartslagmeter, route tracker, 3D mapping caloriemeter en live tracking systeem. Binnen deze features heb je ook weer extra functies om optimaal je sportsessies te kunnen meten en beoordelen.

Met deze hardloop-app beschik je dus over handige functies voor tijdens het hardlopen. Runtastic heeft een fris en duidelijk ontwerp die zich karakteriseert met grote vlakken en grafieken. Dit maakt het analyseren en beoordelen van je sportsessies eenvoudig.

Runtastic minpunten: De hardloop-app heeft als nadeel dat sportresultaten niet op de Apple Watch maar op de smartphone zichtbaar zijn. Zodra je op ‘sluiten‘ of ‘close‘ klikt zal data automatisch naar een extern apparaat verhuizen.

Lees ook: Apple Watch 3 vs Garmin Fenix 5

Reageer

Smartwatches bij Bol.com!DEALS BEKIJKEN