Vergelijk alle smartwatches:

Apple watch met Android verbinden

Kun je een Apple Watch met een Android smartphone verbinden? Apple en Android, het lijken soms gescheiden werelden. Sterker nog, ze zijn als water en vuur, maar met de juiste koppeling kun je ze prima verbinden. Nieuwsgierig hoe? Lees dan snel verder!

Apple watch met Android verbinden

Volgens Apple is de Apple Watch alleen compatible met iPhone modellen, maar je kunt het wel degelijk met Android toestellen verbinden. Daarvoor moet je wel een paar trucs uithalen. Het maken van een Bluetooth connectie, zoals je dat met zoveel devices doet, werkt namelijk niet tussen een Android smartphone en Apple Watch. Maar dankzij de LTE Connectivity is communicatie tussen de apparaten wél mogelijk.

LTE connectivity is een functionaliteit van de duurdere varianten van de Apple Watch. LTE maakt gebruik van je mobiele internetverbinding om ervoor te zorgen dat je Apple Watch verbonden blijft wanneer je je iPhone even niet bij je hebt. Bijvoorbeeld als je gaat hardlopen. Onbedoeld biedt LTE ons een mooie sluiproute om in ieder geval een gedeeltelijke functionaliteit op je Android toestel te krijgen. In Nederland zijn KPN, T-Mobile, Tele2 en Vodafone de mobiele providers die LTE ondersteunen.

Bekijk alle smartwatches:

Apple Watch functies op Android

De onderstaande beschreven techniek stelt je Apple Watch –en alle daarop geïnstalleerde apps- in staat om via het mobiele netwerk verbonden te blijven. Dat betekent dat je met je smartwatch gewoon kunt bellen of gebeld worden. Ook iMessage doet wat je ervan zou verwachten. Het versturen van berichten via SMS-jes is echter niet mogelijk.

De methode die we in dit artikel uitleggen om je Apple Watch aan je Android telefoon te linken is door Apple nooit zo bedoeld. Dat betekent dat de samenwerking niet volledig is. Sommige apps die eigenlijk bedoelt zijn voor een iPhone kunnen op een Android toestel anders uitwerken.

Android smartphone aan je Apple Watch koppelen

Laten we beginnen met het koppelen van je Apple Watch aan je smartphone. Om dit trucje te laten werken heb je het volgende nodig:

 • Een Apple Watch met LTE
 • Een Android Smartphone
 • Een iPhone6 (of later model)
 • Een manier om je SIM-kaart te verwijderen

LET OP: Alle hierboven genoemde devices moeten ontgrendeld zijn! Twijfel je of jouw Apple device vergrendeld is? Dan kun je dit navragen bij Apple of je mobiele provider.

Zorg dat je Apple Watch op de juiste manier is geconfigureerd, zodat het samenwerkt met de iPhone die je tot je beschikking hebt. De iPhone is noodzakelijk om je Apple Watch zo te configureren dat hij kan “praten” via de LTE.

Wanneer je Apple Watch verbinding heeft via de LTE zet je de volgende stappen:

 • Schakel alle devices uit: de iPhone, de Android smartphone én de Apple Watch
 • Gebruik het speciale gereedschap om de SIM-kaart te verwijderen (of een paperclip, als je dit instrumentje niet hebt) en haal de SIM-kaart uit je smartphone.
 • Plaats de SIM-kaart van je iPhone in de Android telefoon. Schakel de Android Smartphone aan.
 • Wacht tot de Android telefoon is ingeschakeld en verbinding heeft met het netwerk en schakel dan de Apple Watch weer in.
  Als het goed verbindt de Apple Watch zich nu met je gebruikelijke netwerkprovider.
 • Je kunt nu bellen en gebeld worden op je Apple Watch, ondanks het feit dat je primaire apparaat een Android telefoon is.

Hoe kan dit?

Apple dat samenwerkt met Android, het is ongehoord! Elke die-hard Apple-fan zal geschokt zijn dat een Apple device “vreemdgaat” met een apparaat dat niet van Apple is. Apple zet immers alles op alles om te zorgen voor een Apple-ecosystem, waarin alle devices van Apple zijn, om compatibiliteitsproblemen te voorkomen?  Voor hen hebben we geruststellende woorden.

Het is namelijk, ook met deze workaround, niet zo dat de Apple Watch direct communiceert met je Android telefoon. Voor de gebruiker lijkt het er wel op, maar technisch gezien is er iets anders aan de hand. De apparaten zijn namelijk nog steeds 100% incompatible. Er is als het ware een “tussenpersoon” toegevoegd, die de berichten van beide apparaten vertaalt en doorgeeft.

Deze methode maakt dat je een aantal functionaliteiten van de Apple Watch kunt gebruiken zonder je iPhone bij de hand te houden. Je hebt echter niet de volledige functionaliteit van de Apple Watch. Ook zul je merken dat de batterij van je Apple Watch een stuk korter meegaat. Dat komt doordat je non-stop de LTE connectivity “aan” hebt staan.

Als je écht verknocht bent aan Android doe je er misschien beter aan om een smartwatch te kopen die compatible is met jouw telefoon, maar als technisch experiment is dit erg leuk om te doen.

2 reacties

 • Dit leek me al een grap en blijkt ook zo te zijn want mijn Samsung Galaxy Note 20 Ultra en de Apple Watch 5 willen echt niet verbinden!

 • Natuurlijk werkt het niet. Er is (nog) geen enkele Nederlandse provider die Apple Watch LTE ondersteunt.

Smartwatches bij Bol.com!DEALS BEKIJKEN