Vergelijk alle smartwatches:

Apple Watch 3 vs Garmin Fenix 5

Apple Watch 3 vs Garmin Fenix 5

De Apple Watch 3 is een populaire smartwatch, maar krijgt steeds meer concurrentie van bedrijven als Garmin. Zo is de Garmin Fenix 5 (rechts op de foto) een zeer populaire smartwatch die concurreert met de Apple Watch Series 3 en 4. Het wordt steeds moeilijker om een smartwatch uit te zoeken, omdat er steeds modellen worden gemaakt die de moeite waard zijn.

Maar de Apple Watch 3 en de Garmin Fenix 5 zijn zeker niet identiek. In dit artikel zetten we voor je op een rijtje waarom je voor welke smartwatch zou moeten kiezen. Of waarom juist niet. Nieuwsgierig naar de nieuwere versies? Bekijk dan de Apple Watch 5 (AW5 Nike+) en Garmin Fenix 6!

Bekijk alle smartwatches:

Apple Watch Series 3 v Garmin Fenix 5: Het uiterlijk

Het uiterlijk van een smartwatch is natuurlijk belangrijk. Net als bij een horloge is het belangrijk dat je smartwatch past bij de stijl die jij mooi vindt. Tegelijkertijd valt over smaak niet te twisten. Als ik zo objectief mogelijk moet oordelen, vind ik de Apple Watch er uiteindelijk iets strakker uit zien dan de Garmin Fenix. Aan de andere kant zijn er ook liefhebbers van ronde smartwatches. Die vinden de Garmin Fenix 5 wellicht de betere optie.

De Fenix 5 komt in één formaat: 47 mm. De Apple Watch 3 daarentegen komt in twee formaten: 38 mm en 42 mm. De Garmin is dus hoe dan ook groter dan de Apple Watch, maar het scherm van de Garmin geeft een resolutie van “slechts” 240 x 240 pixels. De Apple Watch 3 heeft een resolutie van 272 x 340 pixels (38 mm) of 312 x 390 pixels (42 mm). Deels is dit te verklaren doordat de Apple Watch meer “vierkant” is en daardoor meer ruimte overhoudt voor pixels.

Behalve de hogere resolutie is het OLED-display van de Apple Watch 3 een stuk helderder en kleurrijker dan dat van de Fenix 5.

Apple Watch 3 varianten
Met de Apple Watch 3 kun je alle kanten op.

Bandjes en opties

Ook op het gebied van opties en bandjes wint de Apple Watch 3 het (met afstand) van de Garmin-concurrent. Voor de Apple Watch zijn veel verschillende bandjes te koop: sportief, klassiek en meer. Daarnaast kun je de Apple Watch in vier kleuren kopen: aluminium, (rvs) spacegrijs, goud of zilver. Ook bij de Fenix 5 kun je bandjes verwisselen, maar het aanbod is veel kleiner dan dat voor de Apple Watch.

Features

Qua uiterlijk vinden wij de nieuwste Apple Watch 3 de winnaar, maar dit is en blijft een persoonlijke mening. Features zijn een stuk makkelijker tegen elkaar af te wegen dan het uiterlijk van een smartwatch.

Garmin Fenix 5: een echt sporthorloge

De Garmin Fenix 5 komt met ontzettend veel features, die voornamelijk gericht zijn op sport tracking. Het is niet makkelijk om een sport te verzinnen die door de Fenix 5 niet kan worden bijgehouden. Ook je hartslag wordt voortreffelijk nauwkeurig bijgehouden, en daarnaast kun je hardlopen, zwemmen en fietsen met de Fenix 5. Volgens Wareable.com komen de metingen van Garmin’s VO2 Max het meest in de buurt van metingen in een laboratorium.

Als je liever lange afstanden wilt wandelen, zorgt de Fenix 5 er ook voor dat je aan je trekken komt. Zo houdt de GPS alles heel precies voor je bij, en de batterij gaat ook lang mee!

Apple Watch: een alledaagse smartwatch

De sport-tracking van de Apple Watch 3 komt helaas niet in de buurt van die van de Garmin Fenix 5 . Er zit natuurlijk een goede GPS in de Apple Watch, maar de metingen van je activiteit zijn zeker niet van het niveau als die van de Fenix 5. De data die de Apple Watch bijhoudt is erg droog en biedt weinig inzicht. De Fenix 5 doet dit stukken beter.

Op zich is dit ook logisch, want de Apple Watch 3 is niet speciaal gemaakt voor sporters. De Garmin Fenix 5 is wél echt gemaakt met sporters in gedachte. De Apple Watch Series 3 is veel meer een alledaagse smartwatch en veel minder een sporthorloge.

Qua “watch faces” wint de Apple Watch 3 met afstand. De Apple Watch laat je bovendien vanaf je pols berichten beantwoorden. Qua muziek wint Apple het ook van de Fenix 5 ; je kunt niet alleen hele playlists met je Apple Watch synchroniseren, maar ook direct streamen vanaf de Apple Watch.

Features: de conclusie

Beide smartwatches zitten vol met features, maar zijn gemaakt met een andere gebruiker in gedachten. De Apple Watch is een echte smartwatch, en de Fenix 5 is meer bedoeld voor fanatieke sporters. Beide smartwatches zijn overigens waterdicht. De Apple Watch overleeft het tot 50 meter diep, de Garmin Fenix 5 kan maar liefst 100 meter de diepte in.

Batterijduur

BatterijDe meeste smartwatches zijn qua batterijduur erg vergelijkbaar met elkaar. In dit geval is dat niet zo. De Apple Watch 3 is meer gericht op de alledaagse gebruiker, en de Garmin Fenix 5 is een echt sporthorloge.

De Apple Watch zal gemiddeld zo’n twee dagen mee gaan, bij gemiddeld gebruik. Garmin claimt dat de Fenix 5 maar liefst twee weken kan draaien, of 14 uur wanneer je gebruikmaakt van GPS-tracking.

Conclusie: de Garmin Fenix 5 wint het (met afstand) als het gaat om batterijduur. Tegelijkertijd is de batterijduur van de Apple Watch 3 goed genoeg voor het dagelijkse gebruik.

Compatibility

De Apple Watch 3 is natuurlijk gemaakt door Apple en werkt daardoor heel goed samen met je iPhone en iPad. Wanneer je een Android-telefoon hebt zijn de mogelijkheden met een Apple Watch zeer beperkt. De Garmin Fenix 5 kan gebruikt worden met iedere mobiele telefoon die Bluetooth heeft.

De prijzen

De Apple Watch 3 is in Nederland (nu nog) alleen te koop zonder 4G. Dit model is er vanaf zo’n 370 euro. De Garmin Fenix 5 heeft een vanafprijs van minimaal 520 euro. Een stuk duurder dus.

Conclusie

Heb je een iPhone en ben je niet heel fanatiek aan het sporten? Ga dan voor de Apple Watch 3. Deze is gemaakt om perfect samen te werken met je iPhone en is bovendien een stuk goedkoper dan de Garmin Fenix 5 .

Ben je wel een fanatieke sporter en wil je dat de metingen op het gebied van hartslag, GPS en sport-tracking allemaal heel nauwkeurig zijn? Dan is de Garmin Fenix 5 een betere optie.

Reageer

Smartwatches bij Bol.com!DEALS BEKIJKEN